Dijaška organizacija Slovenije (DOS) je na svoji spletni strani www.dijaska.org objavila razpis Naj dijak za šolsko leto 2012/2013, ki letos poteka že četrtič. Namen izbora je nagraditi že aktivne dijake, ki so uspešni ne le na učnem področju, ampak se v prostem času ukvarjajo tudi z različnimi obšolskimi dejavnostmi, ki velikokrat ostanejo neopažene. Verjamemo, da lahko z zdravo mero tekmovalnosti pri sodelovanju v izboru Naj dijak spodbudimo dijake k doseganju še boljših rezultatov in ob enem motiviramo tiste dijake, ki še niso dejavni v obšolskih dejavnostih.

V prvem koraku izbora svojega Naj dijaka in dijakinjo najprej predlaga šola. Glede na objavljene kriterije šolska komisija, ki jo sestavljajo ravnatelj in trije dijaki, izbere najbolj primernega kandidata in kandidatko ter jima izda potrdilo. Dijaki morajo nato sami zbrati preostala potrebna potrdila in jih poslati na DOS (Dunajska 51, s pripisom Izbor za Naj dijaka), najkasneje do 15. februarja 2014. Popolna kandidatura mora vsebovati potrdilo o vpisu, imenovanje šolske komisije, potrdila in dokazila o dosežkih. Dijak izpolni prvo stran razpisanih kriterijev, ki so objavljeni na spletni strani, ostalo pusti prazno za ocenjevalno komisijo Dijaške organizacije Slovenije. Podrobne informacije in potrebne obrazce najdete na www.dijaska.org.

Drugi del izbora bo opravila petčlanska komisija DOS, ki bo izmed vseh sodelujočih dijakov v izboru glede na priložena dokazila izbrala naj dijaka in naj dijakinjo. Na svečani slovesnosti 14. marca 2014 v dvorani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport jima bosta nagradi predala predsednik DOS Klemen Peran in dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport.

Hvala za sodelovanje in lep dijaški pozdrav,

Dijaška organizacije Slovenije
Klemen Peran,
predsednik